Dé directe verbinding tussen zzp'ers en zorginstellingen

Inloggen Meer info

Meld je nu aan

Belastingdienst

 

 

ZZP’er in de zorg en de belastingdienst.

Als ondernemer is het zaak dat je sowieso jouw zaken met de fiscus goed geregeld moet hebben. De belastingdienst controleert of ondernemers conform de belastingregels werken. Als zelfstandig ondernemer in de zorg ben je vrijgesteld van BTW als je direct zorgwerkzaamheden levert. Als jij als ondernemer rechtstreeks de overeenkomst met een zorginstelling of kliniek aangaat, dan zijn jouw werkzaamheden in principe vrijgesteld van BTW. Let echter goed op! De belastingdienst stelt nog wel een aantal eisen rond vrijgestelde werkzaamheden in de zorg.

 

Vrijstelling van btw in de zorg.

Zorg, van thuiszorg tot specialistische zorg in de ziekenhuizen, is vrijgesteld van BTW. Deze vrijstelling is ook van toepassing op zzp’ers in de zorg. Dit betekent overigens wel dat de BTW die je betaalt in jouw onkosten niet aftrekbaar is. De BTW die je betaalt over bijvoorbeeld de aanschaf van een laptop voor je werk, is niet aftrekbaar.

 

Ben je zelfstandige voor de Belastingdienst?

De fiscus toetst of je zelfstandig bent. De wet DBA regelt deze bepaling. De wet DBA is een moeilijke wet die al jaren tot veel discussies leidt. De fiscus kijkt naar een aantal elementen in jouw werk als zzp’er bij onderwijsinstellingen. Het is als zzp’er belangrijk dat je niet als zogenaamde ‘schijnzelfstandige’ gekwalificeerd wordt. De belastingdienst let op een aantal factoren:

 

·      Zo vraagt de belastingdienst of je voor minimaal 3 verschillende klanten per jaar hebt gewerkt.

 

·      Daarnaast is het niet toegestaan om meer dan 70% van je gewerkte zzp- uren per jaar aan 1 zorginstelling in rekening te brengen. Let dus goed op als je op verschillende ziekenhuizen werkt die onder 1 bestuur vallen. Het bestuur is de werkgever en niet het ziekenhuis waar je werkt! Op Voca Zorg kun je uitstekend zien welke zorginstellingen / klinieken je werkzaamheden kan verrichten.

 

·      Verder wil de belastingdienst weten of je zelf kunt bepalen hoe je je werk uitvoert. Maak aantoonbaar dat je dat als zorg professional daadwerkelijk doet.

 

·      Ook is het van belang dat je zelf je tarief bepaalt. Via Voca Zorg kun je aantonen dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor de tariefstelling. Geef ook aan dat jij degene bent die aan de zorginstelling of kliniek factureert.

 

Modelovereenkomst.

Voca Zorg heeft een standaard modelovereenkomst van de belastingdienst voor jou aangepast. Let bij het opstellen van overeenkomsten met opdrachtgevers goed op bovenstaande punten. In een aantal passages in de modelovereenkomst vestigen we nogmaals de aandacht op mogelijke risico’s. Het is aan jou om dit per opdracht goed te regelen met de zorginstelling of de kliniek.

Bij interesse in dit document stuur even een mail naar info@vocazorg.nl en wij zullen het format kosteloos naar jou toe sturen.

WhatsApp ons direct!