Nieuws

Voor zorginstellingen

12 september 2024

Ben ik als zorginstelling gevrijwaard van het risico op schijnzelfstandigheid als ik alle flexibele externe capaciteit uitsluitend van een detacheerder betrek die aangeeft aansprakelijk te zijn voor schijnzelfstandigheid?

Nee, als zorginstelling ben je niet volledig gevrijwaard van het risico op schijnzelfstandigheid door uitsluitend met een detacheerder samen te werken, die aangeeft aansprakelijk te zijn voor schijnzelfstandigheid. Hoewel het uitbesteden van de verantwoordelijkheid aan een detacheerder een zekere mate van bescherming kan bieden, is het belangrijk om te begrijpen dat dit niet alle risico's elimineert. Hier een paar punten om rekening mee te houden:

  1. Aansprakelijkheid delen: Ook als een detacheerder aangeeft aansprakelijk te zijn, kunnen zowel de opdrachtgever (de zorginstelling) als de opdrachtnemer (de detacheerder) aansprakelijk worden gesteld door de Belastingdienst of andere toezichthouders als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. In dergelijke gevallen kan ook de opdrachtgever verantwoordelijk worden gehouden voor het afdragen van loonbelasting en sociale premies.
  2. Zorgplicht van de opdrachtgever: De zorginstelling heeft een eigen verantwoordelijkheid om te controleren of de arbeidsrelatie in overeenstemming is met de wet- en regelgeving. Dit houdt in dat er redelijke stappen moeten worden genomen om te zorgen dat de gedetacheerde werknemers als zelfstandigen kunnen worden beschouwd en niet in een gezagsverhouding werken die lijkt op een arbeidsovereenkomst.
  3. Volgens de Nederlandse wetgeving, en in het bijzonder de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), blijft het belangrijk dat er geen gezagsverhouding bestaat tussen de zorginstelling en de ingeleende medewerkers. De wijze waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd en de mate van vrijheid die de werknemers hebben in hun werk, zijn belangrijke factoren.
  4. Overeenkomsten en contracten: Het is van belang dat er duidelijke overeenkomsten zijn tussen de zorginstelling, de detacheerder, en de gedetacheerde medewerkers, waarin de aard van de arbeidsrelatie en de aansprakelijkheid helder is vastgelegd. Echter, een contract op zich biedt geen volledige bescherming als de feitelijke situatie niet in lijn is met de contractuele afspraken.
  5. Toezicht en controle: De zorginstelling dient periodiek te evalueren hoe de samenwerking met de detacheerder verloopt en of de manier waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd overeenkomt met de afspraken om te voorkomen dat er alsnog sprake is van schijnzelfstandigheid.

Samenvattend: Hoewel het inschakelen van een detacheerder die aangeeft aansprakelijk te zijn een stap in de goede richting is, moet de zorginstelling zelf ook waakzaam zijn en maatregelen treffen om te zorgen dat de arbeidsrelaties conform de wet- en regelgeving zijn. Dit kan door goede afspraken, documentatie en controlemechanismen in te stellen.

WhatsApp ons direct!