Voca Zorg zet zich al 3 jaar in voor een veilige, eerlijke en efficiënte inzet van zzp’ers in de zorg. Dit is vanaf het begin de reden geweest waarom we met Voca Zorg zijn begonnen. Door de unieke opzet van het platform kan een zzp’er zelf ondernemer blijven. Uit gesprekken met verschillende stakeholders blijkt dat Voca Zorg uitermate geschikt is om zzp’er en zorginstelling te ondersteunen in het fiscaal veilig zaken doen met elkaar. Dit was al zo, maar dit zal na 1 januari 2025 alleen maar verder toenemen.
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA) is in 2016 in de plaats gekomen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Het doel was om de relatie tussen opdrachtgevers en zzp'ers te verduidelijken. Partijen dienen cf. de Wet DBA samen te bepalen of er sprake is van een dienstverband of een opdrachtovereenkomst. Deze bepaling heeft tot onduidelijkheid geleid en op dit moment wordt niet altijd aan deze bepaling voldaan.
Hoewel er nog geen nieuwe wetgeving is die meer helderheid biedt, vervalt echter het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025. Er is namelijk nooit echt streng naar deze bepaling gekeken en zaken zijn op zijn beloop gelaten. De Belastingdienst bereidt zich op dit moment wel voor op handhaving, hetgeen de zorgbranche (instelling en zzp’er) voor uitdagingen stelt.
Momenteel voert de Belastingdienst al bedrijfsbezoeken uit bij zorginstellingen en -bemiddelaars om de situatie vooruitlopend op 2025 in kaart te brengen. De Belastingdienst heeft in een aantal concrete gevallen aangegeven dat er geen sprake was van echte zelfstandigheid. Dit heeft op verschillende plekken geleid tot aanpassingen in het omgaan met flexibel personeel. Een cruciale factor hierin is of aangetoond kan worden een zzp'er daadwerkelijk ondernemer is. Er is een tiental criteria waaraan getoetst wordt, afgeleid van het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad (24 maart 2023).
De controles richten zich nu vooral op bureaus en zorginstellingen met een groot bereik, dit om individuele gevallen zoveel als mogelijk te vermijden. Voca Zorg bereidt zich al geruime tijd voor op deze ontwikkelingen en kan instellingen en zzp'ers adviseren en informeren. We bieden onder meer hulp bij het toetsen van zelfstandigheid en bij het nemen van risicobeperkende maatregelen. Voca Zorg biedt ook een concreet handelingsperspectief: een werkend platform waarop instellingen en zzp’ers veilig de verbinding met elkaar aan kunnen gaan!
Bij een eventuele controle lopen zorginstellingen risico's, vooral als er langlopende directe overeenkomsten met zzp'ers zijn. Als de Belastingdienst oordeelt dat een zzp'er eigenlijk als werknemer beschouwd moet worden, kan dit leiden tot naheffingen van loonbelasting en sociale premies voor de zorginstelling. Mogelijk kan een deel hiervan verhaald worden op de (voormalige) zzp'er.
Op dit moment zien we een reflex bij veel zorginstellingen om compleet af te stappen van zzp-inzet en voor de flexibele laag volledig over te stappen op detachering. Los van het feit dat detachering niet per definitie het risico op schijnzelfstandigheid tackelt, betekent dit ook een forse kostenstijging van de externe inzet. Deze extra kosten zijn onnodig!
Door gebruik te maken van het Voca Zorg platform kan veilig en efficiënt met zzp’ers gewerkt worden. Op een eenvoudige wijze kan inzichtelijk worden gemaakt waar en wanneer een zzp’er gewerkt heeft, onder welke voorwaarden en tegen welk tarief. Ook de onderhandeling en contractvorming kunnen op het platform geregistreerd worden.
Alles wat nodig is om veilig met en als zzp’er te blijven werken!
Meld je aan
Veilig zzp’ers inzetten na 1-1-2025
Onze visie 2025
Download onze whitepaper over: De ZZP-Impasse in de zorg: Een Oplosbaar Probleem