Rapportage

De verbinding was nog nooit zo snel gemaakt

Jouw rapportage, wordt het beheersingsmodel van de zorginstelling.

Met Voca Zorg en ZWiZ bouw je aantoonbaar aan jouw compliancy en aan die voor opdrachtgevers.

Zoals tijdens de commissievergadering van 3 april jongstleden in de Tweede Kamer is besproken, is werken als zzp’er in de zorg niet op voorhand uitgesloten. De Belastingdienst stelt echter als voorwaarde dat duidelijk moet zijn of zowel zzp’ers als opdrachtgevers voldoen aan de geldende kaders rondom (schijn)zelfstandigheid. Op dit moment vormen de criteria uit het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad en de verduidelijkingen rondom ondernemerschap uit het Uber-arrest de toetsstenen.

Als lid van ZWiZ profileer jij jezelf als zelfstandig ondernemer. ZWiZ ondersteunt dit met een innovatief platform dat ‘compliant employability’ mogelijk maakt. De aangesloten zzp’ers van ZWiZ – die met Voca Zorg aan het werk zijn – beschikken ieder over hun eigen specialisme binnen de zorg. Binnen ZWiZ worden zzp’ers niet enkel gezien als zorgprofessionals, maar als specialisten binnen hun vakgebied. Dat betekent dat zij niet zomaar onderling inwisselbaar zijn, tenzij zij over dezelfde opleiding en competenties beschikken. ZWiZ erkent deze verschillen, en elk lid geeft zelf aan op welke onderdelen hij of zij als zzp’er aanspreekbaar is. Een anesthesie-zzp’er heeft immers andere functiekenmerken dan bijvoorbeeld een dialyseverpleegkundige.

Het platform van ZWiZ stelt op basis van deze kenmerken automatisch een overeenkomst op waarin de unieke eigenschappen van de zorgprofessional zijn opgenomen. Samen met de Overeenkomst van Opdracht (OvO) van de zorginstelling en de ondernemerscriteria waaraan een ZWiZ-lid per definitie voldoet, ontstaat zo een unieke overeenkomst. Dit vormt de eerste stap richting volledige compliance. De Belastingdienst neemt echter geen genoegen met alleen een papieren werkelijkheid – zoals vaker gezegd: “The proof of the pudding is in the eating.” Wat telt, is hoe het werk daadwerkelijk is ingevuld.

Om dit inzichtelijk te maken, is op het Voca Zorg-platform hiervoor een zogeheten Smart Agent ontwikkeld. Deze genereert op basis van de unieke overeenkomst een persoonlijk rapport, dat door de zzp’er ingevuld kan worden. Het rapport is specifiek afgestemd op de OvO van de opdrachtgever, de individuele kenmerken van de zzp’er én de negen Deliveroo-criteria. ZWiZ adviseert haar leden om dit rapport dagelijks in te vullen.

Een tweede Smart Agent voert vervolgens een holistische beoordeling uit van de ingevulde antwoorden, gekoppeld aan de Deliveroo-criteria. Elk criterium telt momenteel voor 11,11% mee in de eindscore. Die score geeft direct inzicht in de mate van compliance:

  • Tot en met 50% – rood: directe actie vereist
  • Van 51% tot 65% – oranje: aandacht noodzakelijk
  • Vanaf 65% – groen: de zzp’er is aantoonbaar zelfstandige

Deze dagrapporten zijn cruciaal. Ze maken het mogelijk voor zorginstellingen om aan te tonen dat zij beschikken over een beheersingsmodel voor het werken met zzp’ers – een eis van de Belastingdienst. Het actief monitoren en beheersen van het risico op schijnzelfstandigheid wordt zo aantoonbaar gemaakt. De dagrapporten van de zzp’ers vormen de essentiële data binnen dit model.

Met het platform van ZWiZ en Voca Zorg ontstaat een toekomstbestendige oplossing waarin zzp’ers en opdrachtgevers op een volledig compliant wijze kunnen samenwerken. In het belang van de zelfstandige zorgprofessional, de zorginstelling én – bovenal – de mensen die zorg nodig hebben.

WhatsApp ons direct!