Socialcapitalism

Voca Zorg voor een eerlijke maatschappij

 

 

Voca: een nieuw soort startup.

Voor ons, de oprichters van Voca staat onze naam in de eerste voor oproepbaar zijn en gehoor geven aan een vraag. In de kern het DNA  dat iedere zzp’er in de zorg en het onderwijs in zich zou moeten hebben. Daar helpen en inspringen waar snel deskundige hulp nodig is. Maar Voca staat in onze optiek voor méér. Voca staat ook voor een stem hebben of een stem geven aan zzp’ers. Met Voca krijgt een grote groep onafhankelijke zelfstandigen de mogelijkheid om kosteloos als zelfstandig ondernemer makkelijk opdrachten te vinden. Met Voca kun je je als zzp’er kenbaar maken bij een grote groep opdrachtgevers. 

 

Er zijn verschillende vergelijkbare initiatieven maar Voca gaat verder. De kracht van platforms is, dat ze vraag en aanbod verenigen en bij elkaar brengen. De waarde die dat genereert verdwijnt vrijwel altijd in de zakken van financiers en aandeelhouders. Degene die platforms een succes maken zien daar zelf nooit iets van terug. Wij zijn zelf zzp’ers in de zorg en het onderwijs en wij vinden dat succes van een platform als Voca ook aan de zzp’ers toekomt. 

 

Om deze reden hebben wij 49% van de aandelen van Voca bij de oprichting aan een vereniging geschonken. De aandelen geven de vereniging recht op winst uit en waarde van Voca. Van de vereniging worden alle zzp’ers, die via Voca werken, automatisch lid. Hoe meer je via Voca werkt hoe groter je belang en stemrecht in de vereniging wordt. De ledenvergadering van de vereniging beslist wat er met de winst en waarde uit Voca moet gebeuren.

 

 

De platformeconomie.

Er is in de politiek, wetenschap en maatschappij de laatste jaren veel te doen over de gevolgen van de platformeconomie. Aan de ene kant brengt het consumenten veel comfort, keuzevrijheid en marktwerking. De keerzijde is dat het aan de andere kant ten koste gaat van werknemers en soms ook aanbieders en producenten. Hiervan bestaan er voorbeelden te over. 

 

Een platform als Uber zorgt weliswaar voor een liberalisering van de taximarkt, maar leidt meer en ook tot onderbetaling, slechte kwaliteit of veiligheidsincidenten. Booking.com heeft een dusdanige machtspositie verworven dat ten koste van hoteliers grote marges verdiend kunnen worden. Tot slot zien we talloze bezorgplatforms afhankelijk zijn van jongens en meisjes op fiets, die daar karig voor beloond worden. Ook zij zien niets van de waardestijgingen die dergelijke platforms doormaken.

 

Mede ingegeven door onze eigen ervaring als zzp’er, stellen we hier een andere werkwijze tegenover. Een tegendraads initiatief waarmee we bestaande misstanden en perverse prikkels willen bestrijden. Wij zagen bijvoorbeeld intermediaire partijen platformrollen pakken en vervolgens over onze ruggen pervers veel geld verdienen bij ziekenhuizen en scholen. ZZP’ers moesten bovendien aan een detacheerder gaan betalen die vervolgens ons uurtarief met een opslag tot wel 100% in rekening bracht bij opdrachtgevers. Vervolgens kregen zelfstandigen bij de opdrachtgevers een slechte naam vanwege het belachelijke bedrag dat per uur betaald moest worden.

 

Gedeeld eigenaarschap van 49/51 naar 99/1: social capitalism?

Nadat Voca en de aandelenverdeling tussen de oprichters en de vereniging van zzp’ers was gerealiseerd, zijn we eens gaan oriënteren op identieke of vergelijkbare initiatieven. Naast een aantal vormen waar in coöperatieve samenwerking iets wordt gedaan, kwamen wij weinig tegen. Wel troffen we een aantal interessante publicaties aan over “social capitalism”. 

 

Intuïtief sprak deze term ons aan. Social omdat we daadwerkelijk ons bedrijf delen met de participanten en capitalism omdat het ook de bedoeling is dat we er zelf ook aan willen verdienen. Er is geen eenduidige definitie van de term “social capitalism”. Een mooie uitleg vonden we de uitleg van Haydn Shaughnessy in Forbes Magazine. Hij kenmerkt het onder andere door het streven naar samenwerking, het autonoom kunnen handelen als deelnemer en het zijn van een zelf organiserend systeem van onafhankelijke producenten. Gemakshalve identificeerden we onszelf maar als producent van zzp-diensten en kunnen we met deze uitleg prima uit de voeten.

 

Voca zien wij dan ook als een praktijkvoorbeeld van Social Capitalism. Zeker op de lange termijn leidt Voca tot een eerlijke maatschappelijke welvaartsverdeling. Op termijn zal Voca namelijk voor 99% in eigendom komen van de vereniging en daarmee van alle zzp’ers die ooit via het platform gewerkt hebben. Nadat een omzet van €1.000.000,- is bereikt, zal bij iedere verdere verdubbeling van de omzet, het aandelenkapitaal van de oprichters met 5% verwateren tgv de vereniging. Als oprichters houden wij uiteindelijk 1% van het bedrijf over en gaat de vereniging door de tijd heen meer en meer van de gemaakte winst uitgekeerd krijgen. Uiteindelijk gaat 99% van de winst naar de vereniging.

 

 

Tot slot 

Wij zijn ontzettend trots op de opzet en intentie van Voca. Als zzp’ers zijn we ondernemers en onderschrijven we als geen ander dat je beloond moet kunnen worden voor het nemen van risico’s. In Voca hebben wij jaren werk zitten en zijn de nodige eigen middelen gestopt. Het beloond worden voor ondernemersrisico kan echter ook op een wijze die respectvol is naar diegenen die voor het succes zorgen. In ons geval zijn dat zelfstandigen die inzetbaar zijn via het platform. Maar het principe zou bij veel meer nieuw op te richten bedrijven kunnen werken. Bepaal door, met en via wie je succes wil bereiken en gun deze groepen een deel en uiteindelijk je hele succes. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een eerlijke, duurzame en uiteindelijk succesvolle wijze van ondernemen is.

WhatsApp ons direct!

Wij zijn genomineerd voor de Innovatieprijs Zoetermeer en KVK top 100 innovatie!
Stem nu!